Ulazak završne, treće godine ERASMUS+ projekta „INCLUSION“ počinje sastankom konzorcija zemlja, partnera projekta koji će se održati 12. i 13. marta 2019. godine u Grazu, Austrija.
Pored konzorcija BIH kojeg čine: Univerzitet u Travniku, Univerzitet u Tuzli, Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH i NGO „Sarajevo susret kultura“, tu su još zemlje Armenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Austrija.
Ciljevi ovog sastanka usmjereni su na nekoliko ključnih tačaka održivosti projekta koji se tiču: Master planova Univerziteta za razvoj i sprovođenje inkluzivne nastave na visokom obrazovanju, nacionalnih smjernica, to jest vodiča za razvoj i osnaživanje inkluzivne nastave, te vodiča za inkluzivno učenje i podučavanje kao pomoćnog alata u nastavnom procesu.
Pored pomenutog, sastanak će biti determinisan i na aktivnost to jest workshop pripreme i osposobljavanja nastavnog osoblja srednjih škola za proces inkluzivne nastave, nakon što su krajem 2018. godine održani praktični treninzi za nastavno i nenastavno osoblje Univerziteta uključenih u projekat. Radit će se na zajednčkoj matrici i kreiranju materijala neophodnih za sprovođenje ovog procesa.

Generalno, proces inkluzivnog obrazovanja se više zauzima pažnju i prostor diskusije u bolonjskom procesu, te se shodno zemljama i detektovanim ciljanim grupama pronalaze modaliteti za njegovo sprovođenje.
Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet na ovom sastanku će predstavljati koordinatorica projekta„INCLUSION“ za UNT Mr. Maja Đjurić i studentica Nedžla Kadić.

Domaćin sastanka je KFUG, Univerzitet u Grazu.