O nama

OPĆI PODACI

Adresa: Aleja konzula br. 5, 72270 Travnik, BiH
Tel: +387 30 540 876 studentska služba; +387 61 225 299 menadžment fakulteta
Fax: +387 540 876
web: www.fts.ba
e-mail: info@fts.ba

 

Fakultet za tehničke studije utemeljen je s jasnom namjerom da se u geogeafskom prostoru, koji u svojoj višestoljetnoj historiji nikada ranije nije imao autohtoni fakultet, kreiraju nove vrijednosti i zadovolje potrebe društva za takvim oblikom ljudskog djelovanja.
Osnovan je 2006. godine pod nazivom Grafički fakultet u Kiseljaku, sa voljom i željom osnivača da u Bosni i Hercegovini postoji visokoškolska institucija koja će omogućiti školovanje kadrova iz oblasti grafičkih tehnologija i na taj način doprinijeti ukupnom razvoju u oblasti grafičke industrije i prosperitetu u toj oblasti. Fakultet je prošao proces integracije u Univerzitet u Travniku, i shodno svom daljnjem razvoju i procesu, izvršena je promjena naziva u aprilu 2011. godine u danas aktuelni Fakultet za tehničke studije. U akademskoj 2011/2012. godini, Fakultet za tehničke studije ulazi u realizaciju novih studijskih programa, otvaranjem novih područja u oblasti tehničkih nauka, građevine, arhitekture i inžinjerske informatike što predstavlja ostvarenje zacrtanih strateških ciljeva o unaprijeđenju i daljnjem razvoju Fakuleta a samim tim i Univerziteta u Travniku. Proteklih nekoliko godina imperativ je bio dostići i zadovoljiti kriterije i standarde za visoko obrazovanje u procesu pripreme za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Koncem akademske 2012/2013. godine menadžment Fakulteta za tehničke studije krenuo je u projekat uređenja enterijera vlastite zgrade kako bi ambijent za boravak studenata i uposlenika učinio što ugodnijim, te je početkom akademske 2013/2014. potpuno završeno uređenje enterijera. Naredni projekat podrazumijeva modernizaciju eksterijera – fasadu zgrade i prilaza fakultetu čime će se zaokružiti projekti infrastrukturnog uređenja.Sa okončanjem navedenih projekata, a uz stalno poboljšanje nastavnog procesa i ulaganje u ljudske resurse, Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, iskreno vjerujemo, postat će jedan od najmodernijih i najprestižnijih fakulteta u Bosni i Hercegovni i zapadnom Balkanu.

„Opredijeljeni za izvrsnost!“ moto je pod kojim menadžment Fakulteta za tehničke studije provodi zamisli svoga rada, a koji je i garant našeg uspjeha.