Press konferencija povodom održavanja Uvodne konferencije „Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju“ u okviru projekta TEACHER

IMG 6374

U utorak 16. maja 2017. godine je u prostorijama Edukacijskog fakulteta održana press konferencija u okviru programa Erasmus+, kojom je najavljena Uvodna konferencija koja će se održavati 18. i 19. maja na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Prisutnim novinarima su se obratili voditeljica  stručnog tima Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku – doc. dr. sci. Amra Tuzović, dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović i voditeljica Ureda za međunarodnu saradnju i projekt koordinatorica projekta TEACHER Selma Šeta.

Univerzitet u Travniku je glavni nosilac projekta TEACHER i prvi Univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je dobio priliku da vodi projekat u okviru programa ERASMUS +.

Projekat TEACHER traje tri godine i finansiran je od strane Evropske komisije u okviru programa ERASMUS+ sa sjedištem u Briselu. Projekat je oficijelno započeo 15. oktobra 2016. godine i planirano je da traje 3 godine, tačnije do 14. oktobra 2019. godine.          

U ime domaćina Edukacijskog fakulteta obratila se doc. dr. sci. Amra Tuzović, voditeljica Stručnog tima Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, zahvalivši se medijima na dolasku i praćenju ovog izuzetno važnog događaja. Doc. dr. sci. Amra Tuzović predstavila je sam program Uvodne konferencije istakavši da će Uvodna konferencija obuhvatiti sve interesne grupe predškolskog odgoja koji su učestvovali u istraživanju i to: predstavnike obrazovnih politika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnike akademskih zajednica partnerskih institucija, stručne saradnike, odgajatelje i roditelje iz okruženja partnerskih institucija.

Također je zaključila da je sve spremno za početak Konferencije u koju je uloženo mnogo truda i rada, te se nada da će organizacija  proteći uspješno i prema predviđenom planu.

Dekan Edukacijskog fakulteta prof. dr. Hazim Selimović kazao je da se značaj ovog projekta ogleda u tome što će Edukacijski fakultet na ovaj način uspostaviti kvalitetniju saradnju sa visokoškolskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Evropske Unije. Također je naglasio da će Konferencija poslužiti uspostavljanju saradnje naše Visokoškolske ustanove sa svim predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i što će doprinijeti modernizaciji nastavnih planova i programa predškolskog odgoja, te omogućiti akreditaciju istih tih programa, a samim tim kvalitetnije kompetencije našim studentima koji završe studijski smjer Predškolski odgoj.                           

Voditeljica Ureda za međunarodnu saradnju i projekt koordinatorica Selma Šeta istakla je da će se projekat TEACHER realizirati kroz osam radnih paketa. Svaki od tih paketa će obuhvatati razvoj nastavnih planova i programa i njihovu modernizaciju, modernizaciju metodike nastave, razvoj transverzalnih vještina nastavnog osoblja i studenata, akreditaciju nastavnih planova i programa, diseminaciju, osiguranje kvalitete i upravljanje projektom.

Glavni cilj Konferencije je prezentacija rezultata istraživanja koje je provedeno na interesnim grupama predškolskog odgoja koje će prezentirati predstavnici partnerske institucije Univerziteta u Mančesteru kao i prezentacija rezultata analize studijskih programa predškolskog odgoja partnerskih institucija BiH koje su uključene u projekat Teacher, a koje će prezentirati Sveučlište u Zagrebu. Partneri u projektu su: Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Tuzli, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Hercegovina, Nezavisni Univerzitet Banja Luka, Sveučilište u Zagrebu, The Manchester Metropolitan University iz Velike Britanije, Matej Bel University in Banska Bysstrica iz Slovačke, Univerzitet Alba Iulia iz Rumunije i Društvo zaposlenika predškolskih ustanova Federacije Bosne i Hercegovine.

{gallery}teacher_001{/gallery}

By | 2017-07-18T11:20:53+00:00 Maj 17th, 2017|Aktuelno - Događaji|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment