Arhitektonska profesija jedna je od najstarijih profesija. Razne civilizacije se često identificiraju upravo po svojim preživjelim arhitektonskim dostignućima. 

Arhitektura je veoma posebno zanimanje čiji rezultat je sve ono što nas okružuje. Neboderi, mostovi, spomenici, željeznice…Sve to nastaje iz uma ili mašte nekog inženjera arhitekture, koji je svoje ideje i kreativnost uspio prenijeti, prvo na papir, a onda u stvarnost. Posao arhitekte je kreativan, dinamičan, iziskuje puno truda, smisla za detalje, ali i odgovornosti.

Na studijskom smjeru Arhitektura studenti stječu kompetencije da pruže sveobuhvatna rješenja građevonskih objekata i daju odgovore na zahtjeve sredine, poštujući pri tome individualno i kolektivno naslijeđe i ostala pitanja koja su od javnog interesa. Po završetku studija student su osposobljeni za samostalan rad u arhitekturi na širokom spektru različitih poslova.

Osobe koje završe dodiplomski studij također će steći znanja i vještine koje će im omogućiti samostalno projektiranje i upravljanje kvalitetom u raznim vidovima gradnje, usluga i proizvodnje. U skladu s tim bit će osposobljeni za vođenje projekata gdje su arhitektonska znanja neophodna za realizaciju projekta, kao i obavljanje poslova vezanih uz arhitektonsku gradnju, poslova vezanih za konzalting, upravljanje, menadžment, industriju itd. Steći će znanja, sposobnosti i vještine koje će im omogućiti da naprave analize različitih problema iz različitih domena s upotrebom adekvatnih znanja i tehnologije, da razviju sposobnost i vještinu pronalaženja i alternativnih rješenja, da ubrzaju poslovne procese, povećaju djelotvornost rada u domenu svog djelovanja.

Naši studenti često imaju priliku za prikaz i izložbu svojih radova. Jednu od njih možete pogledati

i u ovom videu:

👉 https://bit.ly/3fNA9a2

Više informacija o studiju arhitekture, nastavnom planu i programu te ostalim aktivnostima u okviru ovog studijskog smjera možete pronaći na:

👉 https://bit.ly/2CuAD6v