Na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku uspješno realizovan okrugli stol „INCLUSION“

U okviru ERASMUS+ projekta „INCLUSION“ na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku u subotu 30. septembra održan je Okrugli stol na temu izgradnje kapaciteta visokog obrazovanja K2  – Strategije razvoja i integracije socijalnih mjera u Armeniji i Bosni i Hercegovini kroz međuregionalnu saradnju koji je okupio predstavnike Univerziteta u Travniku, predstavnike konzorcija, partnere iz BiH, predstavnike srednjih škola, nastavno i administrativno osoblje, studente i predstavnike drugih organizacionih jedinica Univerziteta na jednom mjestu.

Okrugli stol imao je za cilj upoznati i informisati javnost o aktivnostima i planovima ”INCLUSION” ERASMUS+ projekta, potaknuti važnost i značaj jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju kada je u pitanju razumijevanje jasno definisane i slabije zastupljene kategorije, kao i potaknuti pitanja i mehanizme potpore za sprovođenje strategije socijalnih dimenzija u Armeniji i Bosni i Hercegovini.

Prisutne je u ime Univerzitet u Travniku pozdravio predsjednik Upravnog odbora UNT mr. sci. dr. Nihad Selimović istakavši da se raduje uspješnom radu i razmjeni iskustava.

Prof. dr. Izet Rađo u svome je obraćanju naglasio da je jako važno omogućiti izražaj drugom i drugačijem s ciljem podizanja samopouzdanja, povjerenja i poštovanja što je dobro za svaku instituciju, državu i društvo u cjelini, jer upravo prihvatanjem i pomaganjem drugačijih kreiramo poštovanje i povjerenje kako je on to nazvao, nevidljivim resursima. Smatra da ovaj projekat otvara put za kreiranje strategija te da će današnjaradionica stvoriti novu energiju i pokazati put kojim treba ići kako bismo kreirali strategije i omogućili drugim i drugačijima da dođu do izražaja.

Jedan od predstavnika konzorcija BiH doc. dr. Dino Mujkić kazao je da se na ovom projektu uspješno radi već jednu godinu, dakle na pripremi materijala i dokumenata za uspješno realizovanje, što predstavlja jednu novu kartu u BiH jer je jednakost u obrazovnom sistemu i samo obrazovanje jako bitno. Naglasio je i da je prisustvo prosvjetnih radnika ovakvim konferencijama, sastancima i okruglim stolovima od iznimne važnosti jer oni mogu prenijeti svoja iskustva iz prakse, dati prijedloge i dr.

Koordinatorica Okruglog stola i jedna od članova projektnog tima Univerziteta u Travniku projekta „INCLUSION“ mr. Maja Đurić upoznala je prisutne sa projektom, njegovim ciljevima i zadacima. Osnovni cilj projekta jeste razumijevanje i jasno definisanje ranjivih skupina. Vrlo je važno prihvatiti promjene, te edukovati i upoznati druge na koji način to uraditi, te svijest o tome da je to proces, da zahtijeva analitiku, istraživanje i vrijeme. Okvir projekta je urađen, a sada se teži prvom koraku, educiranju, razumijevanju i spremnosti za prihvatanjem.

S tim u vezi pozvani predavač doc. dr. Haris Memišević sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održao je predavanje na temu „Socijalna inkluzija u visokom obrazovanju“ istakavši prihvatanje kao ključnu riječ u cijeloj priči. Profesor Memišević je rekao da visoko obrazovanje nije više elitističko, te da su ekonomski faktori izazvali međunarodnu kompetenciju među fakultetima, da se inkluzija ne može poistovijetiti sa edukacijskom inkluzijom te da socijalna inkluzija, zapravo, predstavlja tri stvari: jednak pristup, učešće i kvalitet što je otvorilo prostor za diskusiju da svi prisutni predstavnici institucija vide gdje se nalaze, na kojem stepenu u radu sa slabije zastupljenim kategorijama. Profesori, učitelji, nastavno osoblje iznosili su vlastita iskustva iz prakse što bi moglo pomoći u iznalaženju strategija za uspješnu realizaciju projekta „INCLUSION“.

By | 2017-10-03T11:10:58+00:00 Oktobar 1st, 2017|Aktuelno - Događaji, Nekategorisano|0 Comments

About the Author: